Kontrola jakości i oznakowania produktów ekologicznych

produkty eko

Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji Konsumentów Państwowa Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę jakości i oznakowanie wszystkich produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. W blisko połowie sprawdzonych placówek wykryto nieprawidłowości ale dotyczyły one spraw formalnych, a nie samej jakości produktów.

Najczęściej spotykanym błędem są nieprawidłowe oznakowania produktów. Stwierdzono też błędy w przechowywaniu poszczególnych produktów, oraz złe ich przeterminowanie. Takie nieprawidłowości doprowadzają do wylęgania się szkodników, które najczęściej spotykane były w czasie kontroli na przykład w suszonych figach, czy innych owocach ekologicznych. Stwierdzone mankamenty w produktach nie wynikały więc z jakości sprzedawanych towarów.

Stwierdzone błędy formalne dotyczyły w głównej mierze oznakowania na przykład: brak numeru jednostki certyfikującej, brak napisu w języku polskim. Są to w przypadku żywności ekologicznej gwarancje jakości tych produktów.

3 stycznia, 2016 przez